Pages

Thursday, 14 October 2010

Sentiasalah Berlapang Dada

Sudah lama aku tidak letak entry baru dalam blog ini. Semakin lama abaikan blog, semakin malas hendak mulakannya lagi. Untuk entry kali ini, aku ada terbaca satu cerita dan menarik minatku untuk dikongsikan di sini..


"Aduhai, kenapalah hidupku sering dirundung kesah" keluh seorang pemuda yang sentiasa merasakan dirinya malang, sering merasa resah gelisah dan tidak tenteram. Hatinya tidak pernah sepi daripada kerisauan.

"Tuhan tidak pernah meminjamkan kedamaian pada diri aku" Getus hati kecil pemuda itu. Dia cemburu melihat sekelilingnya. Semua orang seakan tiada masalah. Mereka bebas bergelak tawa dan bersenda gurau. Sedangkan kegelisahan tidak pernah padam daripada dirinya.

Hatinya tidak mampu lagi menanggung beban masalah yang semakin menghimpit jiwanya. Semakin hari dirasakan semakin sempit jiwanya. Setelah penat berfikir, dengan lemah longlai dia melangkah ke hujung kampung untuk menemui seorang lelaki tua. Saban hari, wajah lelaki tua itu sentiasa kelihatan tenang. Ingin sekali dia meminta nasihat daripadanya lantas dia pergi menemui lelaki tua tersebut.

Lelaki tua itu mendengar segala masalahnya sambil tersenyum. Dia mengajak pemuda itu ke sebuah kolam berhampiran sambil membawa dua bungkus garam dan cawan. Pemuda itu mengikut walaupun sedikit kehairanan.

"Anak muda.." Lelaki tua itu bersuara.

"Ambil secawan air daripada kolam itu dan masukkan sebungkus garam". Ujarnya lagi. Dalam kebingungan pemuda itu menurut apa yang diperintahkan.

Cawan diisi dengan air dan sebungkus garam. Kemudian lelaki tua itu berkata lagi. "Sekarang minum air itu". Dalam kebingungan yang masih tersisa pemuda itu menurut.

"Apa rasanya..?" Tanya lelaki tua.

"Masin !!" Jawab pemuda itu dengan muka berkerut.

Lelaki tua tersenyum lagi.

"Sekarang masukkan sebungkus garam dalam kolam ini dan minum airnya."

Tanpa banyak menyoal pemuda melakukan apa yang disuruhi, kemudian mencedok air kolam dengan kedua belah tangannya dan menghirup air tersebut.

"Sekarang apa pula rasanya wahai anak muda".

"Tawar, tidak masin seperti tadi". Jawab pemuda.

"Anakku, adakah kamu memahami kenapa aku meminta kamu berbuat begitu tadi?" tanya lelaki tua itu, sambil memandang tepat ke arah pemuda tersebut. Pemuda itu hanya menggeleng. Lelaki tua itu menepuk-nepuk bahu pemuda tersebut.

gambar hiasan: kekecewan Sneijder setelah Belanda tewas kepada Spain pada World Cuo 2010.


"Anakku, beginilah perumpamaan bagi diri kita dan masalah. Garam itu umpama masalah. Cawan dan kolam umpama hati kita. Setiap orang mempunyai masalah, ditimpa masalah dan diuji dengan masalah. Tetapi, kalau hati kita sebesar cawan, maka kita akan merasai pahitnya masalah itu, pedihnya hati kita dan keluh kesahnya kita."

"Tetapi kalau hati kita sebesar kolam, masalah tidak akan mengganggu kita. Kita masih boleh tersenyum sebab kita akan mengerti masalah bukan hadir untuk menyusahkan kita. Masalah dianugerahkan untuk kita berfikir, untuk kita muhasabah diri. Masalah dan ujian akan memberi hikmah kepada kita."

"Anakku, itulah rahsiaku. Aku sentiasa berlapang dada, aku sentiasa membesarkan jiwaku, supaya aku boleh berfikir tentang perkara-perkara lain dan masih boleh memberi kebahagiaan padaku. Aku tidak akan sesekali membiarkan hatiku kecil seperti cawan, sehingga aku tidak mampu menanggung diriku sendiri."

Petang itu, pemuda tersebut pulang dengan senyuman yang terukir di bibir. Dalam hati, dia berjanji akan sentiasa berlapang dada dan menerima ujian atau cabaran dengan hati yang terbuka.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...