Pages

Sunday, 23 February 2014

Tutup Lampu Sebelum Tidur!

Tidur tanpa memadamkan lampu.

Ada di kalangan kita yang tidur dalam cerah. Iaitu tidur pada waktu malam tanpa memadamkan lampu di dalam bilik. Dan ada yang tidak dapat lelapkan mata jika lampu dipadamkan. Kita memadang rendah tentang perkara ini, sedangkan ia mempunyai kesan langsung terhadap sistem biologi tubuh badan kita.

Saya tertarik dengan satu artikel yang disiarkan dalam majalah Anis. Majalah ini saya perolehi setelah saya mengisi borang kaji selidik sekumpulan pelajar UKM beberapa bulan lepas. Cenderahati atas kesanggupan saya meluangkan masa untuk mengisi borang kaji selidik mereka. Keluaran Jun 2012. Walaupun keluaran lama, tapi ilmu dan maklumat dalamnya tidak kira lama atau baru, semuanya bermanfaat.

Dalam artikel tersebut menyatakan:

Apa yang membuatkan kita tidur ialah pertukaran paras hormon MELATONIN yang beredar dalam tubuh kita. Pada siang hari, cahaya merangsang satu bahagian otak supaya memberitahu kalenjar pineal untuk mengurangkan paras melatonin apabila cahaya siang menjelma dan meningkatkannya pada sebelah malam ketika cahaya dipadamkan.

Jika tidur di waktu malam dalam keadaan terang akan mengelirukan kalenjar pineal untuk memberitahu tubuh bahawa sudah tiba masanya untuk tidur. Hal ini kerana cahaya yang diterima ketika itu akan menyebabkan kalenjar pineal tidak bertindak mengikut 'fitrah'nya dan akan mengurangkan penghasilan melatonin.


Kesan kurang melatonin?

Tanpa melatonin secukupnya kita lebih mudah mengalami gangguan tidur lesu, depresi dan pelbagai jenis penyakit yang melemahkan sistem-sistem lain di dalam tubuh.


Antara Manfaat Melatonin:


  • Penawar kepada pencemaran yang masuk ke dalam tubuh seperti asap dan bahan kimia.
  • Menyokong sistem jantung. Paras melatonin yang rendah adalah lazim di kalangan pesakit koronori jantung.
  • Antikatarak. Katarak biasanya disebabkan oleh tekanan oksidatif terhadap mata. Maka paras aktiviti antioksidan melatonin yang baik membantu menghalangnya daripada terbentuk.
  • membantu merendahkan tekanan darah. Salah astu sebab mengapa tekanan darah selalunya rendah pada waktu malam berkait rapat dengan melatonin. Beberapa kajian melaporkan bahawa melatonin membantu merendahkan tekanan darah tinggi bagi pesakit darah tinggi. Golongan ini mempunyai paras melatonin yang rendah. Ini menunjukkan dengan mengoptimumkan paras melatonin secara semulajadi amat penting dalam mengawal tekanan darah. Tidur dalam gelap gelita adalah cara terbaik meningkatkan paras melatonin secara semulajadi.
  • Membantu pertumbuhan rambut. Kajian yang dilakukan oleh Universiti Friedrich Schiller, Jerman mendapati melatonin meningkatkan pertumbuhan rambut di kalangan wanita yang mengalami masalah rambut gugur.
  • Melegakan migrain dan sakit kepala. Beberapa kajian melaporkan orang yang kerap mengalami migrain dan sakit kepala adalah disebabkan paras melatonin yang kurang.

Jika pernah bermalam di hotel-hotel pastinya tidur lebih lena berbanding di rumah. Tilam yang empuk dan bilik ber'aircond' barangkali membantu tidur kita. Namun yang lebih membantu tidur yang lena ialah kerana bilik-bilik hotel menjadikan gelap yang total apabila lampu dimatikan.

Untuk merangsang penghasilan melatonin secara semulajadi, perlulah memaksimumkan pendedahan diri kepada cahaya matahari pada siang hari dan memaksimumkan kegelapan di bilik tidur pada waktu malam. Seeloknya gelap yang total!

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...