Pages

Monday, 2 December 2013

Hujan

Hujan. Rain. أمطار

Hari ini hujan membasahi bumi rata-rata seluruh Malaysia. Dari pagi hingga ke malam tanpa henti. Adakala lebat kemudian diselang-seli rintik serta gerimis menyapu segala debu-debu yang mengotori alam. Terasa nyaman bila udara bersih, dibersih air hujan yang jatuh ke tanah. Hujan yang membawa seribu kerahmatan.

Nabi junjungan SAW pernah berpesan supaya berdoa dengan doa ini ketika hujan.

اللهم صيبا نافعا
"Ya Allah, jadikanlah hujan ini bermanfaat"
Firman Allah SWT:


Maksudnya: "Dialah yang telah menurunkan air (hujan) dari langit untuk kamu, sebahagiannya menjadi minuman dan sebahagiannya (menyuburkan) tumbuhan, padanya kamu mengembalakan ternakmu" (An-Nahl: 10)


Besarnya rahmat Allah SWT, semua kehidupan dapat mengambil manfaat daripada turunnya hujan. Manusia beroleh sumber air yang mencukupi, dapat menhirup udara yang bersih serta segar. Menyuburkan tumbuhan serta menyihatkan ternakan. Tanpa hujan, sudah pasti keseimbangan alam terjejas.

Namun, dengan hujan juga boleh membawa kepada bencana banjir kepada manusia. Ianya tidak lain sebagai satu ujian dan peringatan untuk umat manusia supaya tidak leka, dan yakin hanya Allah sahaja Yang Maha Kuasa dan kepadaNya tempat mengadu dan meminta sesuatu.

Walau bagaimanapun, keyakinan harus ditanam dalam diri bahawa segala sesuatu yang berlaku, baik atau buruk, punyai 1001 hikmah yang tersirat.

pic: google images

# Kita semestinya tidak sanggup berdiri dalam hujan kerana ianya pasti menyebabkan pakaian basah kuyup. Namun semua itu boleh dilakukan dengan adanya payung. Begitulah juga keyakinan dalam kehidupan seharian boleh dianalogikan sebagai payung tika lebatnya hujan. Dengan keyakinan dalam diri, segala ujian serta halangan pasti dapat diatasi.


# sekadar coretan simple daripada orang biasa. Sehingga ke saat noktah terakhir pada ruangan ini, hujan masih lagi turun. Syukur kepadaMu Ya Allah, sehingga ke detik ini masih lagi diberi kesempatan mengecapi luasnya rahmat dan nikmat dariMu.


musoza|Bangi

3Dis2013
00:15

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...