Pages

Tuesday, 8 November 2011

Sultan Sembelih Lembu KorbanKOTA BHARU - Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V serta Tengku Mahkota, Tengku Muhammad Fa-Iz Petra berangkat ke majlis korban anjuran Majlis Agama Islam Kelantan (Maik) yang diadakan di Kompleks Islam Jubli Perak Sultan Ismail Petra, Panji, semalam.


Dalam majlis itu, Sultan Muhammad V yang berkemeja dan bertopi merah turut menyembelih seekor dari 42 lembu dan kerbau yang disediakan dalam majlis itu.


Setiausaha Maik, Che Hamat Che Muda berkata, dalam majlis itu Tuanku Sultan turut menyumbangkan seekor lembu dan kerbau sebagai hadiah.


Selain itu katanya, pelbagai agensi termasuk jabatan awam dan swasta termasuk Syarikat Telekomunikasi tempatan, Hotlink turut menyumbangkan beberapa ekor lembu untuk dikorbankan dalam majlis tersebut.


“Pembahagian daging itu diagihkan kepada golongan miskin di kompleks ini sendiri selain beberapa tempat termasuk di Masjid Muhammadi serta Masjid Mukim Panji,” katanya ketika ditemui selepas majlis tersebut.


Beliau berkata, acara terbabit merupakan aktiviti tahunan yang sering diadakan di jajahan tersebut.


Turut hadir, Mufti Kelantan, Datuk Mohamad Shukri Mohamad, Ketua Polis Kelantan, Datuk Jalaluddin Abd. Rahman serta Ketua Wilayah Pantau Timur Maxis Berhad , Mazlan Mokhtar.


Dalam pada itu rata-rata pengunjung yang memenuhi perkarangan kompleks Islam tersebut teruja untuk melihat sendiri Tuanku Sultan yang berkebolehan untuk menyembelih.

Seorang pengunjung, Mohammad Syamsul Anuar Isma 32, berkata, dia kagum Sultan yang mampu menyembelih haiwan yang diketahui bukan sesuatu perkara yang mudah.

“Saya sangat kagum dengan kebolehan tuanku, ini anugerah yang diberikan ALLAH SWT untuk rakyat,” katanya.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...