Pages

Saturday, 4 September 2010

Masih Ada Masa


Tik tok, tik tok, tik tok...
Cepat masa berlalu, pantas ia meninggalkan kita...

Sedar tidak sedar... Ramadhan semakin hampir masanya meninggalkan kita semua. Tinggal beberapa hari sahaja lagi Aidilfitri bakal disambut. Segala persiapan sedang giat dijalankan bagi menyambut kedatangan hari lebaran. Segala kelengkapan dicari. Peniaga-peniaga tidak menang tangan melayan pelanggan yang tidak putus-putus bertandang ke kedai masing-masing.

Namun..

Suasana seperti itu tidak kurasai di Jordan. Dapat dibayangkan akan kesibukan dan keriuhan di kampung. Riuh dengan gelak tawa. Semuanya dengan wajah ceria.


MASIH ADA MASA.

Bersempena Ramadhan yang masih berbaki ini, marilah sama-sama kita muhasabah diri. Adakah Ramadhan kali ini telah kita lalui dengan bersungguh-sungguh.
Bagaimana kualiti ibadah kita..?
Adakah sama dengan bulan-bulan yang lain..?
Sama-samalah kita hitung diri masing-masing....

Masih sempat lagi jika mahu memperbaiki ibadah kita. Ramadhan masih berbaki. Teruskan mencari redha Ilahi. Jangan sampai menyesal di kemudian hari.

Teringat saya akan satu hadis sering dibaca oleh penceramah-penceramah...:

Daripada Abu Hurairah r.a, bahawa Rasulullah SAW pernah naik ke mimbar seraya berkata :

"Amin...Amin..Amin..." (sebanyak 3 kali)

Lalu para sahabat bertaya kepada Baginda , "Ya Rasulullah, engkau naik mimbar sambil berkata amin, amin, amin..??

Sabda Baginda: " Sesungguhnya Jibrail telah datang kepadaku, dan dia berkata : Barangsiapa yang datang kepadanya Ramadhan tetapi tidak diampunkan dosanya maka akan dimasukkan ke dalam neraka dan Allah akan menjauhinya, katakanlah amin, maka aku pun mengucapkan amin.." (Hadis sohih - Sohih Muslim 4/1978)

Jika kita hayati dan fahami betul-betul hadis ini pasti akan mendatangkan kegerunan dalam hati. Alangkah ruginya jika tidak diampunkan dosa sebelum berlalunya Ramadhan. Kejarilah pengampunan daripada Yang Maha Pengampun. Sesungguhnya Allah Maha Pengampun dosa hamba-hambaNya.

Rasulullah SAW menggalakkan dua doa yang harus dipohon ketika Ramadhan. Pertama, doa memohon keampunan daripada Allah SWT. Doa yang selalu kita baca ketika Ramadhan iaitu "Allahumainnaka 'afuwun karimun thibbul 'afwa fa'fuaana". Dan doa kedua yang digalakkan oleh Baginda SAW ialah doa memohon agar dikurniakan kesihatan yang baik supaya memudahkan kita menjalankan ibadah dan ketaatan kepada Allah SWT.

Justeru, belum masih terlambat bagi kita mendapatkan keampunan daripada Allah Taala disamping mengejar ganjaran-ganjaran yang telah Allah janjikan. Ganjaran yang tidak ternilai harganya. Rebutlah peluang sementara Ramadhan masih ada. Teruskan ibadah sementara jasad masih bernyawa.


Ampun Maaf Jika Ada Salah dan Silap
~SELAMAT MENYEMPURNAKAN BAKI RAMADHAN~
SELAMAT MENYMABUT AIDILFITRI
MAAF ZAHIR BATIN
( 0-0 la yer.. )


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...